Huis in Hongarije

Een tweede leven in Hongarije

Verwarming van ons Hongaars huis

De keuze van verwarmen van ons Hongaars huis is een afweging tussen kosten en verkrijgbaarheid. Welke keuze maken we?
Verwarmen van ons Hongaars huis

In de huidige tijd is het nadenken over de keuze van verwarming belangrijk. In Nederland is de keuze beperkter en is het verwarmen van je huis duurder dan in Hongarije. Wie tussen december en april wil genieten van hun huis in Hongarije moet ook nadenken over verwarmen en de brandstof keuze. Dit artikel gaat over de welke keuze we maken om ons Hongaars huis te verwarmen

Het klimaat

Globaal gezegd heeft Hongarije een landklimaat. Een paar kanttekeningen moet ik daar bij plaatsen. 1. De westerse grens met Kroatië heeft slechts een afstand van 350 km tot de zee. In dit deel is er sprake van een gematigd land klimaat. 2. Het Balaton meer is zo groot dat ook dit meer enig invloed op het klimaat heeft, en ook hier sprake is van een gematigd landklimaat.

Je zou kunnen zeggen dat het klimaat net een beetje heviger is dan in Nederland. Is het 30 graden in Nederland dan is het in Hongarije 35 graden en vriest het s nacht in Nederland 1 graad, dan vriest het in Hongarije 5 graden. Hoe gematigder het klimaat, des temeer lijkt het op het Nederlandse klimaat. Voor de keuze van de verwarming betekent dit dat er verwarming nodig is, met iets meer vermogen.

Lokaal of centraal

In Nederland hebben we vaak te maken met een centrale verwarming. Echter nu wereldwijd de prijzen van brandstof stijgen zijn we genoodzaakt kritisch te kijken naar de centrale verwarming. De centrale verwarming maakt het hele huis heerlijk warm, dus het toiletbezoek in de nacht is comfortable warm. Het nadeel van de CV is dat het hele huis verwarmt wordt en dat kost dus meer energie. Meer energie kost meer brandstof. Een lokale warmtebron is niet altijd energie zuinig geweest, maar tegenwoordig zijn er wel goede energiezuinige oplossingen.

Brandstof keuze

Wereldwijd betalen we ongeveer dezelfde prijs een joule energie. Joule is de eenheid waarin we energie opbrengst in uitdrukken. Dus 100 joule in hout of 100 joule in gas is ongeveer dezelfde prijs. De verschillende ontstaan door het gebruik en de efficiëntie van de warmteopwekker met die brandstof. Dit noemen we het rendement van de kachel. In Hongarije is er verkrijgbaar ook in die volgorde:

  1. Aardgas
  2. Hout / briketten
  3. Elektriciteit
  4. Propaangas
  5. Pellets

Aardgas

Veel huizen in Hongarije zijn aangesloten op het aardgas en hebben gaskachels als verwaring. Deze gaskachels hebben een laag rendement en verbruiken veel gas. Afhankelijk van de regio wordt de distributie verzorgt door MVM of EON. Alleen huizen in dorpen op steden kunnen worden aangesloten op het aardgas netwerk. Dus een huis in het buitengebied, landbouwgebied of bergen zijn uitgesloten van aardgas. Aardgas kost tot 1 mei 2023 voor particulieren nog steeds 0,45 eurocent per m3 en is daarmee de goedkoopste van Europa. Na 1 mei wordt de prijs opnieuw vastgesteld door de regering. De prijs voor aardgas voor niet particulieren is de gewone marktconforme prijs rond de 2,50 euro per m3

Nieuwe aardgas aansluiting

Is uw huis afgesloten van aardgas door leegstand of was het niet eerder aangesloten dat moet er rekening gehouden worden met forse her installatie kosten. Het oude bestaande leidingwerk wordt bijna per definitie afgekeurd en moet er onder controle van een speciale gas expert een buizen stelsel worden aangelegd naar gas verbruikers. Uitgaande van 1 CV ketel kost dit algauw 2000 euro, inclusief aansluitkosten en plaatsen van een nieuwe meter.

Hout

Verwarmen van ons Hongaars huis met hout is goed te doen. Het hout is volop verkrijgbaar in Hongarije en is een veel gebruikte brandstof. De klassieke CV ketel op hout tref je nog regelmatig aan, maar natuurlijk ook de houtkachel is populair.

Hout kun je overal kopen, maar de meest traditionele manier is hout te bestellen bij de lokale Staatsbosbeheer. de erdö. Meestal heeft u hiervoor wel een lacimcard nodig. Het is mogelijk tot 10 boskuub te bestellen. Een boskuub is 1,7 m3 en 10 boskuub is een vrachtwagen vol. Er worden dan stammen geleverd van 2 meter lang, on+gedroogd hout. Gedroogd hout is veel minder gangbaar. Hout moet 2 jaar drogen voor het gestookte kan worden. Een boskuub bedraagt op dit moment 85 euro. Gemiddeld genomen heeft een huishouden 6 tot 8 m3 hout per jaar nodig om het huis te verwarmen.

kosten houtstook

Bij hout hebben we niet te maken met een meter, zoals bij gas. De nauwkeurigheid van onze berekeningen is dus een stuk minder. Laten we de arbeidskracht even buiten beschouwing

10 boskuub is ongeveer 1,4m3 gezaagd en gekloofd hout. We krijgen dus 14 kuub

prijs van 10 boskuub is 850 euro plus 100 euro bezorgkosten

Voor het zagen en kloven hebben we benzine, kettingen en olie nodig

totaal dus 1012/14

8 kuub per jaar

14

950

75

73,20 per kuub

ca 585,60 per jaar aan hout

Er bestaan tegenwoordig a++ hout cv kachels die ook warmwater kunnen verwarmen.

Nadeel van hout is het extra werk zoals, zagen, kloven en opslaan. Verder kan ook als nadeel worden aangemerkt dat er steeds een blok in de kachel moet worden gelegd, anders gaat de kachel uit. Dus bij afwezigheid wordt het huis koud.

Voordeel is natuurlijk de inkoopprijs van hout, als we onze eigen arbeidskracht niet rekenen. Een extra voordeel van hout is de houtkachel zelf. Een traditionele houtkachel zonder CV installatie heeft geen stroom nodig. Er is in Hongarije regelmatig uitval van stroom. In die situaties blijft een houtkachel gewoon branden.

Elektriciteit

Elektriciteit is voorradig en je hoeft niet bij de kachel te blijven om de kachel te laten werken, zoals dat bij een houtkachel wel moet. De elektrische kachel heeft wel een hoge aansluitwaarde en vraagt veel van je installatie. Lees in het artikel elektrische installaties hier over. De verbruikskosten liggen ook tamelijk hoog bij een elektrische verwarming. Een Kwh kost op dit moment rond de 0,40 euro in Hongarije. een kachel van 2 Kw kost dus 0,80 per uur. De kachel zal een thermostaat hebben en dus is niet heel duidelijk hoe vaak de kachel aanslaat. Om enige inzage te krijgen kunnen we er van uitgaan dat we tenminste 10kw nodig zijn om een huis warm te houden. Dat is dus 4 euro per uur x 12 is 48 euro per dag.

De elektrische kachel is een uitstekende bijverwarming in echt koude dagen of koude nachten of om iets vorstvrij te houden. De elektrische huis installatie wordt omvangrijker net als de jaarlijkse afrekening als we de elektrische verwarming willen inzetten als hoofdverwarming.

Verwarmen van ons Hongaars huis met Propaangas

Verwarmen van ons Hongaars huis kan ook met propaangas. Propaangas is goed verkrijgbaar in vele tankstations en bouwmaterialen winkels. Het propaangas is verkrijgbaar in 10 en 20 kg flessen. Een moderne combi CV ketel zou kunnen werken op propaangas. Een CV ketel verbruikt ca 0,7 kg propaangas per uur. Een kilo propaangas kost momenteel ongeveer 1,50 euro. Daarmee is propaangas een goed alternatief voor aardgas.

Een grotere opslag zou minder gesleep met flessen betekenen, maar ik ben de service voor het plaatsen en vullen van grotere propaantanks nog niet tegen gekomen in Hongarije.

Pellets

Om je huis warm te stoken met pellets heb je een pellet kachel, pellets en elektriciteit nodig. Een pellet kachel is een soort hoog rendement houtkachel. Een pellet kachel heeft een lagere emissie uitstoot en de pellets zijn gemaakt van hout afval. Uit milieu oogpunt is de pellet kachel een beter keuze dan de houtkachel. Helaas zijn momenteel de pellets in Hongarije moeilijk verkrijgbaar.

Verder is het service netwerk voor het verhelpen van storingen aan je kachel nog niet op een professioneel niveau.

Een kilo pellets kost momenteel ca 0,75 euro en om je huis te verwarmen met de pellet kachel heb je ca 1,5 kilo per uur nodig.

Samenvatting

Is het de bedoeling dat u ook in de winterse periode in Hongarije wil verblijven moet u ook de verwarming moderniseren. Om uw keuze verder uit te werken is het raadzaam eerst na te gaan welke brandstoffen in uw regio verkrijgbaar zijn. Elektriciteit en gas hebben het grote voordeel dat u niet in actie hoeft te komen om de verwarming aan te houden. Dat heeft zeer grote voordelen als u er niet bent en u toch uw huis wilt verwarmen. Vaak zie ik het gebruik van een combinatie van verschillende brandstoffen om het huis te verwarmen.

Meer berichten

ons avontuur in Hongarije

Ons grote avontuur

Het kan een droom zijn die werkelijkheid wordt. Een huis kopen in Hongarije en daar ook gaan wonen. Voor Jade en Patrick is hun droom uitgekomen. Zij maken verslagen van hun avontuur

wonen in Hongarije en werken in Nederland

wonen in Hongarije en werken in Nederland

Wonen in Hongarije en tijdelijk werken is een goede optie. In gunstige gevallen is een tijdelijke baan van 3 maanden voldoende om alle kosten in Hongarije voor de rest van het jaar te betalen

wegenbelasting in hongarije

Wegenbelasting in Hongarije

Wegenbelasting in Hongarije of ook wel de houderschapsbelasting genoemd wordt aangetekend verstuurd, maar lijkt met een sisser af te lopen

Tol in Hongarije

In Hongarije hoeft u niet meer op de snelweg tol te betalen, maar koopt u een E-Vignet. Koop het vignet op de juiste website, want anders betaald u mogelijk te veel

Scroll naar boven