Huis in Hongarije

Een tweede leven in Hongarije

Op huizenjacht in Hongarije

U heeft besloten om u eens te oriënteren op de huizenmarkt in Hongarije. Niet zo gek, want de huizen zijn een stuk betaalbaarder. Wie een vluchtig kijkje neemt op Ingatlan.com zal al snel tot de conclusie komen dat de huizenmarkt in Hongarije niet te vergelijken is met Nederland. Dit artikel gaat over hoe u uw huizenjacht het best kan aanpakken, waar moet op letten en op welke manier vergroot u de kans op succes.

Huizenjacht in het hele grote Hongarije

Korte geografie

Hongarije telt ongeveer 10 milj. inwoners, waarvan 30% woont op het platteland. Het platteland is ongeveer 80% van het land. Er wonen gemiddeld 100 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking in Nederland is dat 5,5 keer zoveel en in Den Haag wonen er 7000 inwoners op een km2. Van noord naar zuid bedraagt ca 300 km van oost naar west ca 500 km.

Veel Nederlanders zoeken de rust en de ruimte in Hongarije en dat is er dan ook op grote schaal te vinden.

Het snelweg netwerk van Hongarije

Locatie bepalen

Hongarije heeft veel te bieden. Bergen in het noorden, de vlakte in het oosten en de alpen in het westen.

wegennet van Hongarije

Om succesvol een huis te vinden zullen we eerst een bepaalde gedeelte van het land moeten uitkiezen. Dit heeft vooral te maken met het wegennet in Hongarije.

Wie op de kaart kijkt zal opvallen dat alle wegen naar Budapest leiden, maar onderling zijn de snelwegen niet met elkaar verbonden. Het bovenstaande kaartje dient als illustratie, Wie bijvoorbeeld wil reizen van Gyor in het noorden naar Kaposvar in het zuiden moet daar zeker 4 tot 6 uur reizen voor rekenen. Even een huisje bekijken over deze afstanden is dus ondoenlijk als u beperkte vakantietijd heeft. Het loont de moeite eerst onderzoek te doen in welke regio u een huis zoekt.

Balatonmeer

De geldt ook voor het Balatonmeer. U kunt zien dat de binnenlandse zee, zoals deze ook wel wordt genoemd, uitgestrekt is en aan vele provinciën grenst.

bereisbaar vanuit Nederland

Een overweging voor het starten van een nieuw avontuur is de bereisbaarheid vanuit Nederland. Bedenk dat u, zeker in het begin, vaak vanuit Nederland reist. De totale kosten van uw woning kunnen erg oplopen als de reisduur toeneemt, bijvoorbeeld u moet bij elk bezoek aan uw woning in Hongarije overnachten (met diner en ontbijt) met uw hele gezin (heen en terugreis). Dat kost algauw 500 euro per bezoek meer dan wanneer de reis in 1 dag te doen is.

Denkt u ook aan de bereikbaarheid met het vliegtuig, want vliegen is goedkoper dan met de auto reizen. Er zijn goedkope vluchten naar Zagreb, Wenen en Budapest.

De huizen

2 verschillende type grond

Er zijn kortweg 2 verschillende huizen te koop. Met én zonder adres. En u verwachtte het al, in een huis zonder adres kunt u in principe niet wonen. De huizen zonder adres zijn de huisjes die op een stuk landbouwgrond zijn gebouwd. De huizen zonder adres zijn dikwijls een stuk goedkoper. Ze worden aangeduid als wijnkelder of vakantiewoning, maar het verschil is enkel met grond (wijnkelder) of zonder grond (vakantiewoning). U mag in Hongarije als buitenlander maximaal 1 ha landbouwgrond bezitten. De huisjes zonder adres vallen onder landbouwgrond.

Bent u niet van plan te gaan wonen in Hongarije is een wijnhuisje een goedkoper alternatief. De wijnhuisjes hebben vaak geen riolering en ook dikwijls geen nutsvoorziening. Bent u wel van plan om nu of in de toekomst te gaan wonen in Hongarije dan is een wijnhuisje niet de eerste keus. U heeft namelijk een adres nodig in Hongarije voor vele doeleinden, hierover meer in een ander artikel.

De presentatie van de woningen

De presentatie heeft in Hongarije, vergeleken bij de woningen in Nederland, echt meer aandacht nodig. Foto’s die u aantreft op ingatlan of Jofogas zijn soms echt slecht en geven een rommelige weergave. Dat schrikt echt af. Voor een aantal de reden om naar een Nederlandse makelaar te gaan in Hongarije. Benk u echter dat deze makelaar weet dat diezelfde woning moet worden opgeruimd en gesausd moet worden. Voor die handeling rekent die algauw 10.000 euro meer voor de woning.

Leer u zelf dat u de woning beoordeeld op zaken die u niet kan veranderen zoals: ligging, buren, voorziening (winkels en huisarts etc) en bouwkundige staat. U kunt zelf wel opruimen en wit sauzen.

Asbest daken

In Hongarije treft en veel woningen aan met een golfplaten dak of een “ruitjes” dak. Deze daken bevatten asbest. Het is extreem moeilijk om op een legale wijze asbest af te voeren in Hongarije. U mag namelijk in Hongarije asbest niet vervoeren en al helemaal niet over de landsgrenzen mee nemen naar Nederland. Het mag niet worden gebracht naar de stortplaatsen. De meeste Hongaren begraven het asbest in hun eigen tuin. Wilt u dat niet? sla dan deze huizen over in uw selectie.

Meer berichten

ons avontuur in Hongarije

Ons grote avontuur

Het kan een droom zijn die werkelijkheid wordt. Een huis kopen in Hongarije en daar ook gaan wonen. Voor Jade en Patrick is hun droom uitgekomen. Zij maken verslagen van hun avontuur

wonen in Hongarije en werken in Nederland

wonen in Hongarije en werken in Nederland

Wonen in Hongarije en tijdelijk werken is een goede optie. In gunstige gevallen is een tijdelijke baan van 3 maanden voldoende om alle kosten in Hongarije voor de rest van het jaar te betalen

wegenbelasting in hongarije

Wegenbelasting in Hongarije

Wegenbelasting in Hongarije of ook wel de houderschapsbelasting genoemd wordt aangetekend verstuurd, maar lijkt met een sisser af te lopen

Tol in Hongarije

In Hongarije hoeft u niet meer op de snelweg tol te betalen, maar koopt u een E-Vignet. Koop het vignet op de juiste website, want anders betaald u mogelijk te veel

Scroll naar boven