Een van de mogelijkheden om in je eigen inkomen te voorzien is het starten van een eigen bedrijf. Wie een bedrijf start krijgt te maken met de Hongaarse belastingdienst, boekhouding en de overheid. In dit artikel leg ik uit hoe het werkt en waar u als Hongaarse ondernemer rekening mee moet houden.
Bedrijfsvormen
In Hongarije zijn alle bedrijfsvormen mogelijk zoals we die in Nederland ook kennen. Door de verschillende wetgeving werkt het net even anders. Ik behandel hier alleen de eenmanszaak en de besloten vennootschap, omdat deze bedrijfsvormen zich het beste lenen om jezelf te voorzien van inkomen.
De rol van de boekhouder
In Hongarije is de boekhouder verplicht. Het is niet toegestaan om de boekhouding zelf te doen. De Boekhouder is dan ook verantwoordelijk voor uw boekhouding. De rol van de boekhouder is daarmee ook omvangrijker geworden. De Boekhouder verzorgt de boekhouding, de aangiftes, start en stopt het bedrijf, communiceert met de belastingdienst (NAV) en lokale overheden.
Een boekhouder vinden is dus het startpunt van uw avontuur als ondernemer. Het is belangrijk dat u goed kunt communiceren met de boekhouder. De voertaal is dus een extra punt van aandacht. Uiteindelijk zullen een aantal belangrijke beslissingen samen met de boekhouder moeten worden genomen.
De kosten van de boekhouder variëren van tussen 75 en 150 euro per maand voor ondernemingen tot 200.000 euro omzet.
Het starten van een bedrijf in Hongarije
Wat heeft u nodig:
KFT (Besloten Vennootschap) | Eenmanszaak |
Adreskaart | Adreskaart |
10.000 euro inleg kapitaal | ADO kaart |
Hongaarse boekhouder | TAJ kaart |
Advocaat | Hongaarse boekhouder |
Ugyfelkapu (DIGID) |
De eenmanszaak
De boekhouder start de eenmanszaak. U heeft hiervoor een adreskaart, ado kaart, ugyfelkapu (Hongaarse DIGID), en taj kaart nodig. U kunt dus pas een eenmanszaak oprichten als u adreskaart ouder dan 9 maanden is.
De boekhouder verzorgt ook namens u alle benodigde meldingen en aanvragen naar de NAV, de Hongaarse belastingdienst. Hierbij gaat het om een BTW nummer, activiteiten definitie een zakelijk BSN nummer (ADO)
Binnen 1 week na uw inschrijving in het handelsregister bent u verplicht een zakelijke bankrekening te openen.
Besloten vennootschap
Bij de KFT (Hongaarse BV) hoeft u niet 9 maanden te wachten, u kunt direct beginnen. Nadat de kft is opgericht wordt u immers werknemer van uw eigen zaak. Bij een besloten vennootschap (kft) zal een advocaat de akte opmaken en de boekhouder u inschrijven in het handelsregister. De boekhouder zal ook het BTW nummer en Loonheffingsnummer aanvragen.
Minimaal te storten kapitaal bedraagt 3 milj forint ca 10.000 euro. Dit start kapitaal mag ook bij oprichting op de balans komen als schuld van de eigenaar aan de BV. Daarmee heeft dus de KFT een vordering op u van 10.000 euro. Het minimum DGA salaris bedraagt 300.000 forint (ca 1000 euro netto).
Belasting
De inkomsten belasting bedraagt 18% op dit moment. Daarnaast moet 18,5% WAO en pensioen en 13% sociale verzekeringen afgedragen worden. Er geldt geen belasting vrijevoet en er zijn geen persoonlijke aftrekposten. Over het inkomen of over de netto winst van een eenmanszaak moet dus 49,5% belasting betaald worden. Daarvoor doet u dus wel mee aan het pensioen, wao en zorgverzekering.
De Vennootschapsbelasting bedraagt 9%. Het minimum loon bedraagt 200.000 HUF/maand.
De BTW (AFA) is 27% in Hongarije
Het belastingsysteem is behoorlijk complex en is op maat gemaakt voor diverse branches en situaties. Over een specifieke situatie moet u dus consulteren met uw eigen boekhouder. In dit artikel probeer ik de grote lijnen uiteen te zetten.
Anders dan in Nederland kun je in Hongarije kiezen voor een uitgebreide boekhouding en een flattax. Dit geldt voor zowel de eenmanszaak als de besloten vennootschap Voor de eenmanszaak is een derde belastingvariant mogelijk namelijk de KATA.
uitgebreide boekhouding
Bij deze belastingvorm wordt uw netto winst belast. Er dient, net als in Nederland, een boekhouding te worden gevoerd waarbij alle kosten en baten worden gedocumenteerd met bonnetjes en facturen.
flattax
Bij deze belastingvorm betaald u belasting op basis van een vast staand percentage. De NAV stelt een tabel op, per branche, hoeveel winst van de omzet wordt belast. Voorbeeld: U heeft een bouwbedrijf en in de NAV tabel staat 40/60. Dan betaald u over 40% van de omzet belasting. Bij de boekhouding volstaan de bankafschriften en de uitgaande facturen.
kata
De kata heeft veel weg van de kleine ondernemers regeling in Nederland. In deze belastingvorm moet 50,000 (ca 150 euro) forint/maand worden afgedragen. Ongeacht de winst,. De omzet mag alleen afkomstig zijn van particulieren en maximaal 2 milj,(ca 6000 euro) forint/maand bedragen. Er wordt geen btw verrekend. Verder is van belang dat er alleen producten of diensten kunnen worden gefactureerd die in uw vooraf gedefinieerde activiteit vallen.
Een voorbeeld: U heeft een B&B, u factureert uitsluitend aan particulieren, u rekent geen btw en u heeft 3 kamers, dus het zal wel niet boven de 6000 euro per maand uit komen. In dit geval is de KATA een prima oplossing. U kunt echter geen fietsen verhuren, dat valt dan buiten de activiteitencode
Bij de kata belastingvorm betaald u elke maand belasting, ook als u even geen inkomen heeft. De onderneming is wel tijdelijk te pauzeren, maar dan mag u ook jaarlijks nar rato minder omzetten.
Samenvatting
U heeft keuze uit 5 vormen:
- eenmanszaak met gelimiteerde omzet alleen leveren aan particulieren , product gebonden – KATA
- eenmanszaak met flattax – beperkte boekhouding , eenvoudige belasting betaling, product gebonden
- eenmanszaak met boekhouding – uitgebreide boekhouding, complexe belasting, meer flexibiliteit
- kft (BV) met flattax
- kft met boekhouding