Huis in Hongarije

Een tweede leven in Hongarije

Een Nederlandse auto in Hongarije importeren

auto importeren hongarije

Als je langer dan 6 maanden in Hongarije verblijft kun je niet langer met je auto op Nederlands kenteken rijden en moet je de auto in Hongarije laten registeren. Wel een administratieve tour, maar je word beloond met een veel lagere wegenbelasting. De wegenbelasting bedraagt ca 25 euro en dat is natuurlijk een fractie van wat we in Nederland gewend zijn te betalen. De procedure omvat veel overal heen rijden en het is belangrijk over de juiste documenten te beschikken. Het importeren van een auto is wel zelf te doen, maar het overlaten aan een ervaren iemand kan tijd en frustratie besparen. De toelating voor de eerste apk keuring (Musaki) duurt vaak 3 tot 4 maanden. Is de auto eenmaal goedgekeurd dan is de rest gemakkelijk.

Benodigde documenten

 • Adreskaart. lees hierover meer
 • export documenten
 • originele autopapieren
 • indien van toepassing een coc verklaring van de trekhaak
 • verzekeringsdocumenten
 • authenciteits-certificaat van de auto
 • Ado kaart
 • Geldig ID bewijs

De stappen

 1. Afspraak maken met de Hongaarse RDW
 2. Bewijs van eigendom verzamelen. Een aankoopfactuur en een koopovereenkomst van de auto.
 3. maak een nieuwe Nederlandse APK
 4. Export van de Nederlandse auto bij de Nederlandse RDW
 5. 1 week vooraf uw afspraak met de RDW naar het verzekeringskantoor om uw buitenlandse auto te verzekering
 6. naar de Hongaarse RDW voor de eerste Hongaarse registratie en de Hongaarse apk. (müszaki)
 7. Naar een lokaal garagebedrijf en een bewijs van autenticeit ophalen
 8. Naar de douane om de importbelasting te betalen
 9. Naar de dichtstbijzijnde grotere gemeente om het kenteken met de kentekenplaten op te halen

stap 1. Maak een afspraak met de Hongaarse RDW

Maak een afspraak met de Hongaarse RDW. De Nemzeti Közlekedési Hatóság bij u in de buurt. U zoekt deze instantie bij u in de buurt en stuurt per email (vertalen met google) alle documenten van de auto, uw ado (BSN nr) en lacim kaart mee als attachment. U ontvangt een email terug met een PDF waarin uw afspraak staat genoteerd. Het kan een aantal maanden duren voordat u aan de beurt bent, vandaar dat deze stap als eerste moet worden gemaakt.

stap 2. bewijs van eigendom

Is de auto al enige tijd in uw bezit en neemt u de auto mee naar Hongarije, dan moet u zorgen dat u dit kan bewijzen. U heeft de originele aankoopnota en de originele koopovereenkomst nodig. Bij het laten zien van een originele nota en koopovereenkomst hoeft u geen import belasting te betalen, dat scheelt ca 125,- euro. Heeft u deze dit niet meer? Kunt u nog terug naar de garage waar u de auto heeft gekocht? Misschien heeft die nog een kopie. Zonder een koopovereenkomst kunt u de Nederlandse auto niet op uw naam in Hongarije krijgen. Het is dus belangrijk dit wél te hebben.

TIP: Als u niet aan een koopovereenkomst kunt komen, kunt u misschien uw auto tijdelijk op naam een van vriend of familie lid zetten en dan de auto officieus terug kopen. U maakt dan een koopovereenkomst op in het Hongaars en Engels. Op deze website vind u een voorbeeld koopovereenkomst. In deze koopovereenkomst kunt u ook het aankoopbedrag invullen. Zowel in Hongarije als in Nederland heeft dat geen gevolgen voor de belasting. In Hongarije wil men gewoon zeker weten dat u de auto legaal verkregen hebt.

stap 3. Een nieuw apk op de auto

Is de apk niet zo lang meer geldig (<6 maanden), maak een nieuwe apk op de auto. Een apk is een Europees recht en dus zal Hongarije zal de Nederlandse apk respecteren. De Hongaarse RDW zal de Nederlandse apk overnemen en daarmee is de eerste toelatingskeuring dus gegarandeerd goedgekeurd. Hierdoor verloopt het proces echt veel soepeler. Heeft de auto geen apk meer of is deze binnenkort afgelopen dan zal de Hongaarse RDW de auto keuren en een nieuwe MUSAKI afgeven voor 2 jaar. De Hongaarse RDW zal, net als in Nederland, volgens de letter van de wet de auto keuren. Wordt de auto afgekeurd, dan mag u er niet meer mee rijden. U moet op zoek naar een Hongaars reparatiebedrijf in de buurt en de auto laten ophalen.

Als de auto een Hongaars kenteken heeft kunt u, net als in Nederland, naar een garagebedrijf gaan of een onafhankelijk keuringsstation en uw auto plaatselijk laten keuren. Vaak kunnen kleine reparaties direct worden uitgevoerd.

stap 4. Exporteren van de auto

Heeft de auto een nieuwe APK, dan kunnen de kentekenplaten er worden afgeschroefd en worden ingediend bij de RDW. Doet u dat bij de RDW dan betaalt u 9,95 euro voor de exportdocumenten. Hier leest u er meer over U mag nu nog 14 dagen rijden met de auto mits deze is voorzien van witte kentekenplaten (met het oude kenteken erop), een geldige apk heeft en een geldige verzekering. Zo kunt u nu naar Hongarije rijden. De Nederlandse verzekering loopt ook nog 14 dagen door, nadat u de auto heeft afgemeld bij de RDW. Zeg de verzekering nog wel zelf op.

Als de auto een trekhaak heeft, beschikt u vaak al over 1 witte plaat. Een tweede kunt u laten maken bij de meeste automaterialen handelaren.

Tijdens de reis naar Hongarije heeft u de exportdocumenten nodig bij een eventuele controle.

stap 5. Naar het verzekeringskantoor

Verzeker uw auto maximaal 1 week voordat u naar de Nemzeti Közlekedési Hatóság (RDW) gaat. Uw tijdelijke verzekering is maximaal 2 weken geldig. U krijgt een soort voorlopige dekking op uw auto. Als u alle stappen heeft doorlopen en uw Hongaarse kenteken heeft gaat u met het kenteken bewijs naar het verzekeringskantoor terug. Daar maken ze de verzekering definitief. U moet natuurlijk weer helemaal bij 0 schadevrije jaren beginnen. Maakt u zich geen zorgen een WA verzekering kost in Hongarije momenteel ongeveer 100-150 euro per jaar. Daarmee is Hongarije een van de goedkoopste in Europa.

stap 6. Naar Nemzeti Közlekedési Hatóság

Met een uitgeprinte afspraak bevestiging, een tijdelijke verzekering, de exportdocumenten en de witte Nederlandse platen mag u de dag van afspraak over de Hongaarse openbare weg rijden naar de Hongaarse RDW. Daar aangekomen meldt u zich bij de receptie overhandigd alle documenten die ook al zijn gemaild én het apk bewijs. U betaald daarna de leges, ca 25 euro. Op hun signaal kunt u de auto binnenrijden. U moet de auto en werkplaats daarna verlaten en wachten in de wachtruimte. Als alles goed gaat krijgt u uw documenten weer terug en een Hongaarse Muszaki (APK bewijs) tot dezelfde geldigheid van de Nederlandse apk.

Hierna is uw Nederlandse auto aangemeld voor de Hongaarse markt. In Hongarije noemen ze dit ook wel : “Het op de markt brengen van een auto”

stap 7 műszaki vizsga

Nu gaat u met de auto en het Hongaarse APK bewijs naar een garagebedrijf / APK station en u vraagt om een műszaki vizsga. Dit is een certificaat van echtheid. Hier wordt nagegaan of het chasisnummer, het motornummer, de kleur van de auto en meer overeenkomen met de gegevens van de importeur. Met andere woorden of de auto niet uit allerlei onderdelen is samengesteld, wat zou kunnen duiden op criminele activiteiten. Een dergelijke inspectie duurt meestal een half uur a 3 kwartier en kost 18.000 forint, dat is ca 45 euro.

stap 8 naar de douane

De douane is onderdeel van de politie, Rendorseg. Deze politie heeft een groen uniform. Hier vult u de aangifte in en betaald de importbelasting. De import belasting wordt geheven aan de hand van vermogen en motorinhoud. De bedragen variëren van 60 tot 250 euro.

stap 9 naar de gemeente

U heeft nodig:

 • Verzekeringsbewijs
 • Koopcontract in het Hongaars
 • Muszaki
 • Muszaki visza
 • Exportdocumenten
 • Geldig ID bewijs
 • Rijbewijs
 • Lacimkaart
 • Ado kaart

Met de bovenstaande documenten gaat u naar de gemeente en naar het loket auto overschrijven. Als alles wordt goedgekeurd moet u de overschrijvingsbelasting betalen. De hoogte is afhankelijk van het vermogen van de auto, de motorinhoud, de leeftijd en aankoopbedrag. U moet rekening houden met bedragen tussen de 250 en 500 euro. Na betaling van de belasting krijgt u de nieuwe kentekenplaten en kentenbewijs van de gemeente ambtenaar direct in handen. Nadat u de platen heeft gemonteerd, moet u nog weer bij het verzekeringskantoor langs de verzekering definitief te maken.

Meer berichten

ons avontuur in Hongarije

Ons grote avontuur

Het kan een droom zijn die werkelijkheid wordt. Een huis kopen in Hongarije en daar ook gaan wonen. Voor Jade en Patrick is hun droom uitgekomen. Zij maken verslagen van hun avontuur

wonen in Hongarije en werken in Nederland

wonen in Hongarije en werken in Nederland

Wonen in Hongarije en tijdelijk werken is een goede optie. In gunstige gevallen is een tijdelijke baan van 3 maanden voldoende om alle kosten in Hongarije voor de rest van het jaar te betalen

wegenbelasting in hongarije

Wegenbelasting in Hongarije

Wegenbelasting in Hongarije of ook wel de houderschapsbelasting genoemd wordt aangetekend verstuurd, maar lijkt met een sisser af te lopen

Tol in Hongarije

In Hongarije hoeft u niet meer op de snelweg tol te betalen, maar koopt u een E-Vignet. Koop het vignet op de juiste website, want anders betaald u mogelijk te veel

Scroll naar boven