Met een adreskaart (Lakcímkártya) kun je jezelf op vele momenten identificeren. Bij de gemeente, maar ook als de politie je staande houdt. Het is geen vervangende identificatie, maar toont aan dat je in Hongarije woont en waar je woont. Een adreskaart heb je ook nodig om een auto te kopen of te importeren of om een belastingnummer (ADO szamla) te verkrijgen. Een ADO szamla is vergelijkbaar met een BSN nr. De Lakcimkart is bijzonder handig om te bezitten.
Wat zijn de voorwaarden
Bij het aanvragen van een adreskaart moet we ons eerst registreren in Hongarije. Met de registratiekaart is het mogelijk een adreskaart aan te vragen. Door je te laten registreren als inwoner op een adres, verkrijg je de adreskaart. Als EU onderdaan hebben we het recht om overal in Europa te wonen en te werken. Dus een EU onderdaan hoeft geen verblijfsvergunning en/of een werkvergunning aan te vragen. Bij het verkrijgen van een woonadres in Hongarije, blijft de inschrijving op het woonadres in Nederland gewoon bestaan. De registratie in Hongarije en het aanvragen van een adreskaart gaat in een bezoek bij de vreemdelingenpolitie. Voor een adreskaart zijn de voorwaarden:
- Een geldige zorgverzekering
- bewijs is een geldige Europese zorgpas
- Voldoende inkomen om hier te verblijven. Ca 1000 euro per maand zou voldoende moeten zijn
- Hiervoor moet je kopieën van 3 maanden bankafschriften inleveren bij de vreemdelingenpolitie
- EU onderdaan zijn
- Een kopie geldig paspoort of ID kaart van europees land dient als bewijs stuk
- Op het aanvraag formulier worden ook vragen gesteld over AIDS, ernstige ziekten, besmettelijke ziekten, crimineel verleden, etc . Bewijs hiervan hoeft niet te worden geleverd.
De vreemdelingen politie
De Lakcímkártya vraag je aan bij de vreemdelingen politie in je provincie. Je kunt op website enterhungary.gov.hu een account aanmaken en alle documenten voorbereiden en uploaden. Bovendien kun je hier een afspraak inplannen. Neem de documenten ook nog mee op je afspraak.
Op deze website vind je ook het adres van de vreemdelingenpolitie bij jou in de buurt. Ga wel tijdig naar je afspraak, want de locaties zijn vaak niet erg goed aangegeven. Het is soms wel even zoeken.
In de meeste gevallen spreekt de vreemdelingen politie (Rendőrség ,fon: rendeurseek) goed Engels of Duits.